Wonen boven winkels

In de binnenstad van Breda zijn verschillende drukke winkelstraten te vinden met honderden winkels. Deze straten worden overdag druk bezocht door mensen die aan het shoppen zijn, een drankje willen drinken of personen die willen genieten van al het moois wat onze stad te bieden heeft.

Bij het lopen door deze winkelstraten viel het ons op dat veel ruimtes boven de winkels leeg staan of worden gebruikt als opslag voor winkels. De Bredase VVD is een groot voorstander van het promoten om deze ruimtes om te bouwen tot woonruimtes. Deze ruimtes kunnen bijdragen aan het woningtekort in onze stad, en houdt het gebied ook op latere tijdstippen leefbaarder.

Naast de vaak prachtige locatie is er ook behoefte aan bepaalde doelgroepen om op deze levendige plek te wonen. Veel studenten maar ook alleenstaanden zouden graag in het centrum van onze stad willen wonen.

Veel van deze panden kunnen voor beleggers ook meer opbrengen op het moment dat de boven ruimtes te verhuren zijn. Dat is op dit moment nog vaak niet mogelijk omdat er bijvoorbeeld geen eigen buitendeur is.

De Bredase VVD roept het college dan ook op om met beleggers en winkeliers te gaan praten over hoe we ruimtes boven winkels in het centrum kunnen ombouwen tot woonruimtes. Het college kan een grote bijdrage leveren door deze boodschap actief bij pandeigenaren te promoten en te helpen bij vergunningen en andere vraagstukken. Daarom heeft de VVD de volgende vragen aan het college:

Vraag 1

Is het college het met de Bredase VVD eens dat het ombouwen van opslag- of leegstaande ruimtes voor woonruimte boven winkels zoveel mogelijk gepromoot moet worden?

Vraag 2

Is het college het met ons eens dat extra woningen in het centrum voor bepaalde doelgroepen kan helpen bij het huidige woningtekort in de stad en dorpen?

Vraag 3

Is het college bereidt met ondernemers mee te denken over mogelijke innovatieve ideee╠łn over winkelopslagruimtes?

Vraag 4

Is het college het met de Bredase VVD eens dat het de leefbaarheid van de stad ten goede zou komen als meer studenten of andere eenpersoonshuishoudens intrek nemen in panden boven winkels in het centrum?

Vraag 5

Welke andere mogelijkheden heeft het college nog meer om dit idee zoveel mogelijk te promoten en hier een actieve rol in te hebben?


Met vriendelijke groeten,

Rick Zagers


In onderstaande bijlage ziet u de antwoorden van het College van B&W